De meest bijzondere natuurgebieden van Nederland
Denk je aan natuurgebieden in Nederland, dan denk je al snel aan: de Waddeneilanden, Biesbosch of Veluwe. Échte pareltjes als je het ons vraagt. Toch zijn er nog veel meer bijzondere plekken in Nederland! In deze blog delen we de meest bijzondere natuurgebieden met je.
Nationaal Park Nieuw-Land
Nationaal Park Nieuw-Land ligt in Flevoland. Het is het jongste nationale park van Nederland, maar ook het grootste man-made natuurpark ter wereld. Er is ruim 29.000 hectare aan natuur aangelegd, er is genoeg te ontdekken.
Een opmerkelijk deelgebied van het park is de Marker Wadden. Dit gebied bestaat uit een aantal natuureilanden die midden in het Markermeer liggen. Deze eilanden dragen bij aan het natuurherstel doordat er zand en klei uit het Markermeer werden gebruikt bij de aanleg.
Het is een prachtig natuurparadijs geworden voor vogels en vissen, maar ook voor de mens. Neem je verrekijker mee, er zijn namelijk genoeg vogels die je kunt spotten! Je kunt het gebied ook verkennen vanaf het water. Pak de veerboot en ontdek dit bijzondere stukje natuur. Houd je van uitdaging? Voor de fanatiekelingen is fietsroute ‘Rond(je) Flevoland’ een aanrader. Deze route is 240 kilometer lang. Je fietst bijna de hele dag met uitzicht op het water van het Markermeer, IJsselmeer en de Randmeren.
Lees meer over dit natuurgebied en verblijf in één van de natuurhuisjes in de buurt!
Dark Sky Park Lauwersmeer
Als de zon ondergaat, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. Je hoort een kerkuil, er vliegt een vleermuis voorbij en je ziet de steenmarter die op zoek is naar een snack. Op sommige plekken in de wereld staan zogenaamde dark sky parks. Een dark sky park is een (natuur-) gebied met geen of weinig lichtvervuiling. Het is hier dus écht donker waardoor je een schitterende sterrenhemel kunt bewonderen. Zonder licht zie je eigenlijk veel meer! Leuk feitje, er zijn op de wereld slechts 50 dark sky parks waarvan twee in Nederland. Één in Lauwersmeer en de ander op Terschelling. Op sommige dagen kun je in het Lauwersmeergebied zelfs het Noorderlicht en de Melkweg zien. Via deze website vind je alle routes.
Ga je liever samen met een expert op pad? De volkssterrenwacht of boswachter laat je graag alle pracht en praal van de nacht zien. Speur de nachtvlinders op en leer alles over de sterrenbeelden die je aan de hemel ziet staan.
Lees meer over dit natuurgebied en verblijf in één van de natuurhuisjes in de buurt!
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Denk je aan de Utrechtse Heuvelrug, dan denk je aan heuvels en bossen. Het is een eeuwenoud gebied dat zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan tijdens de één na laatste ijstijd. Het ijs stuwde massa’s stenen en aarde op waardoor deze heuvels gevormd werden.
Wist je dat? De Heuvelrug, na de Veluwe, het grootste bosgebied van Nederland is?
Dit bosgebied is gevormd in de 19e en 20e eeuw voor de houtproductie. Hierbij werd slechts één soort bomen aangeplant. Tegenwoordig is er een variatie in bomen, struiken en planten die horen bij een gezond bos. Hier profiteren veel planten en dieren van.
Er is dan ook genoeg te zien! In het park zijn ontzettend veel wandel- en fietsroutes langs de mooiste plekken van dit gebied. Wielrenners en mountainbikers kunnen de uitdaging aangaan door de hoge heuvels te trotseren. Wil je mountainbiken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Dan heb je een MTB-vignet nodig. Deze kun je kopen bij verschillende verkooppunten.
Lees meer over dit natuurgebied en verblijf in één van de natuurhuisjes in de buurt!
Loonse en Drunense Duinen
De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het ligt tussen Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch in. Deze Brabantse Sahara heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien! Hierdoor verandert het gebied continu. Onze voorouders konden dit vroeger niet waarderen. Eeuwenlang bedreigde het stuifzand de omliggende akkers. Om dit op te lossen, probeerden de boeren eikenbossen te planten. Gelukkig is dit niet gelukt en kan iedereen nog steeds genieten van de veelzijdige natuur.
Wandel, fiets of mountainbike terwijl je het gebied verkent. Er staan genoeg mooie routes uitgestippeld! Ook voor dit gebied moet je een mountainbike vignet halen. Paardrijden kan hier ook zeker.
Lees meer over dit natuurgebied en verblijf in één van de natuurhuisjes in de buurt!
De Alde Feanen
Altijd Wolkom! Of te wel, wees welkom in Friesland. De Alde Feanen (Oude Vennen) is een pareltje dat je zeker niet mag missen. Dit nationale park is het meest gevarieerde laagveenmoeras van Friesland. Grote- en kleine plassen wisselen af met rietlanden, moerasbos, blauwgrasland en boezemgrasland. Het is ook de ideale plek voor grutto’s om bij te komen van hun reis uit Afrika. Soms zitten ze er wel met vijfduizend tegelijk!
Je hoeft niet naar Afrika te gaan om de Big Five te vinden. De Alde Feanen heeft namelijk ook een Big Five. De zeearend broedt al enige jaren aan de rand van het park. Er is een grote kans dat je deze zal spotten tijdens je bezoek. De ooievaar is ook niet te missen in dit park. Het grootste zoogdier in De Alde Faenen is de ree. Overdag houden ze zich goed schuil. Je kunt de ree het beste spotten in de vroege ochtend of later in de avond. De roerdomp houdt zich ook graag schuil, maar dan tussen de rietvelden. Hij is dol op insecten, vis en muizen. De Aalschover is een fanatieke pescotariër. Ze kunnen tot wel 30 meter diep duiken! Spot de Big Five te voet, per fiets of met een kano.
Lees meer over dit natuurgebied en verblijf in één van de natuurhuisjes in de buurt!
Deze natuurgebieden in Nederland zijn stuk voor stuk bijzonder. Gelukkig is er nog veel meer natuur die je kunt ontdekken dichtbij huis. Denk bijvoorbeeld aan wandelroutes in Drenthe of Noord-Holland. En wist je dat je ook al binnen één uur vanaf de Nederlandse grens mooie Natuurgebieden in Duitsland hebt? Lees meer hierover in onze blog over de mooiste natuurgebieden net over de Duitse grens.