Samen landbouwgrond verduurzamen voor de biodiversiteit
We staan er in Nederland niet goed voor wat betreft de biodiversiteit. Het landschap is veranderd. Waar je vroeger nog her en der bosjes zag en weilanden vol met paardenbloemen zie je nu alleen nog maar strakke groene gemaaide vlaktes. Het ziet er wellicht mooi uit en het is praktisch, maar het is niet goed voor de natuur. Alle organismen op deze aarde hebben namelijk juist een divers landschap nodig om te overleven.
Biodiversiteit
Als we het hebben over de natuur en biodiversiteit dan denken we meestal aan de dieren die we kennen, zoals vlinders of herten, maar we vergeten soms dat we een heel groot percentage van het leven op deze planeet met onze ogen niet kunnen zien. Dit betekent niet dat dit leven onbelangrijk is, juist deze micro organismen zijn van grote invloed op de biodiversiteit en bijvoorbeeld ook op de kwaliteit van de bodem. Op dit moment halen we veel uit de bodem, maar geven we vervolgens niets terug waardoor de bodem verarmt. En dit zorgt er ook weer voor dat wij zelf minder kwalitatief voedsel binnen krijgen.
Landbouwgrond kopen
Hoe kunnen we het Nederlandse landschap dan verbeteren in biodiversiteit? Door de balans in de natuur te herstellen en samen te werken. Land van Ons is een coöperatieve organisatie die hier iets aan wilt veranderen. Je kunt bij hen landbouwgrond kopen die vervolgens verpacht wordt aan duurzame boeren.
Waarom landbouwgrond? Omdat daar het meest te behalen valt. Er is ontzettend veel landbouwgrond in Nederland, ongeveer twee derde van ons land, waardoor je op deze manier nog veel resultaat kunt behalen voor de natuur. De kleinschalige landbouw, met een mix en akkerbouw en veeteelt, heeft vroeger gezorgd voor een grote rijkdom aan divers leven. Door dit te herstellen kunnen er enorme sprongen gemaakt worden voor de biodiversiteit. Daarnaast bestaan er al initiatieven om natuurgrond te kopen, bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten.
Burgercollectief
We vergeten wel eens dat er zonder ander leven voor ons als mens ook geen toekomst is. Om het evenwicht van dat andere leven in de natuur terug te brengen is het ontzettend belangrijk dat we in plaats van denken in de korte termijn gaan voor een visie voor de lange termijn, alleen op die manier kunnen we de biodiversiteit versterken in het Nederlandse landschap.
Land van Ons richt zich daarom tot de kracht van de burgers in Nederland. Burgers die zich realiseren dat als we nu niet zelf de verantwoordelijkheid nemen ons land uiteindelijk onleefbaar wordt. Ze kopen percelen landbouwgrond waar je vervolgens als burger hectares van kunt kopen, als investering in de toekomst. Je wordt dan mede-eigenaar en mede-ondernemer van deze grond. De landbouwgrond wordt vervolgens verpacht aan een duurzame boer die op een manier teelt die goed is voor de biodiversiteit, bijvoorbeeld door middel van een combinatie van gewassen die elkaar versterken. Met verschillende gewassen geef je voedsel aan verschillende soorten dieren en voeden de planten elkaar en de bodem.
Duurzame boer
De boer is essentieel in het verbeteren van het landschap. Land van Ons zou graag in de toekomst de voedselketen korter maken zodat burgers uiteindelijk rechtstreeks producten van de boer kunnen kopen. Op het eerste perceel van Land van Ons in het Drentse Hooghalen is boekweit gezaaid, hier kunnen ze meel, pasta en andere producten van maken die rechtstreeks verkocht kunnen worden aan de burgers.
Samen maken we verschil
Om echt een verschil te maken en ervoor te zorgen dat de biodiversiteit weer versterkt wordt is het belangrijk dat er zoveel mogelijk landbouwgrond wordt verduurzaamt. Land van Ons maakt mensen hiervan bewust en spoort ze aan om zich ook aan te sluiten bij dit slimme burgerinitiatief. Inmiddels heeft de coöperatie al ongeveer 9000 deelnemers en ze hopen dat uiteindelijk nagenoeg alle huishoudens zich gaan aansluiten. Wanneer alle huishoudens in Nederland iedere maand of ieder jaar een klein bedrag, bijvoorbeeld 200 euro per jaar, zouden investeren kunnen we samen veel landbouwgrond kopen en zorgen we voor een goede toekomst voor de generaties na ons.
Doe jij mee? Voor meer informatie over Land van Ons bezoek je de website of luister je deze podcast met oprichter Franke Remerie.
Bronnen:
Hemmen, Roelof (2020). Big five van Roelof Hemmen | Franke Remerie. BNR.nl