Een ode aan Noord-Holland
Dit jaar brengen we, samen met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), een ode aan het Nederlandse landschap. Zeven partners organiseren vanaf nu tot het einde van het jaar evenementen en activiteiten waarbij je jezelf telkens blijft verbazen over de veelzijdigheid en schoonheid van ons prachtige groene kikkerlandje.
Ook Noord-Holland is onderdeel van de campagne ‘Ode aan het Landschap’. En dat is niet zonder reden. Noord-Holland is namelijk een waar paradijs voor natuurliefhebbers! Je ontdekt hier veel verschillende landschappen, en dat heel dicht bij elkaar. Waan je een weg door de bossen, duinen, heidevelden en over het strand. Speciaal dit jaar zijn er door heel Noord-Holland heen verschillende fiets-, wandel-, kunst- en audioroutes te vinden. Maar ook excursies, , tentoonstellingen, evenementen en theatervoorstellingen in de openlucht. Kortom er is dit jaar volop te beleven in Noord-Holland! We hebben de hoogtepunten alvast voor je uitgelicht.
‘Leven met het water’
De Nollen
Noord-Holland was en is een inspiratiebron voor vele schilders en kunstenaars. Zo ook voor de Nederlandse schilder, beeldhouwer en architect Rudi van de Wint (1942-2006). Hij heeft zich jaren teruggetrokken in het oude binnenduingebied De Nollen met als resultaat een tal aan kunstobjecten die het ‘landschap van de verbeelding’ vormen. In het duinlandschap wordt je opgenomen door alle elementen. De natuur, het kunstobject, de dieren, alles is hier één. Rudi van de Wint heeft niet alleen in het duingebied de Nollen zijn creatieve geest zijn gang laten gaan. Over heel Noord-Holland verspreid zijn er verschillende kunstobjecten te vinden. Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft een route inclusief podcast gecreëerd waarmee je op ontdekkingstocht gaat langs de meest prachtige kunstwerken.
Markermeerdijken
Sommige zijn van mening dat Noord-Holland eigenlijk één groot schiereiland is. Dat komt doordat het aan drie kanten grenst aan water. In het westen heb je de ruige Noordzee, iets verder naar het noorden heb je Waddenzee, en in het Oosten het kalmere IJsselmeer. Dit heeft Noord-Holland altijd waakzaam voor het opkomende water gemaakt. De vele dijken spelen een cruciale rol in de veiligheid van Noord-Holland en haar inwoners. Voor een deel van het oude dorp Etersheim was dat helaas te laat. Etersheim wat letterlijk ‘uiterste woonplaats’ betekent, verdween geleidelijk aan in de golven. Jaren later in 2001 werd bij een archeologische duik een kijkje genomen in de geschiedenis van dit dorp. Zo werden restanten gevonden van de kerk en een aantal jaar later zelfs een sarcofaag. Dit en nog veel meer ontdek je in het museum De Waterwolf.
Fluisterende molens
Weet je dat Noord-Holland grotendeels onder de zeespiegel ligt? Gelukkig blijft het water door dijken en gemalen op veilige afstand. Vroeger merkten ze echter al snel dat er daardoor een ander probleem ontstond. Het overtollige regenwater bleef namelijk op het land staan. De uitkomst hiervoor zijn de authentieke molens die we al vanaf oudsher kennen. Ook wel hét icoon van Nederland. De molens zorgden ervoor dat het overtollige water weer terug de zee in gepompt werd en de Noord-Hollanders hun voeten droog hielden. Geen wonder dat je hier dus wel meer dan 160 molens vindt! Ondanks dat deze molens nu vaak geen functie meer hebben, fluisteren ze wel ieder hun eigen verhaal. Bij 22 fluisterende molens die het Geheime Genootschap vormen kun je een kijkje nemen in het verleden. Deze zijn verdeeld over 7 routes, met elk zijn eigen podcast aflevering. Roos Schlikker (presentator, columnist en schrijver) neemt je mee door het verleden, heden en de mogelijke toekomst van Noord-Holland. En extra fijn, de routes en podcasts zijn een leuk uitje voor het hele gezin. Enthousiast? Download dan snel de IZI-travel app en ga op pad!
Zin om Noord-Holland te gaan verkennen? Bekijk hier de leukste natuurhuisjes in Noord-Holland.