Verkoelende activiteiten op en aan het water
Er gaat niets boven tijd doorbrengen aan het water tijdens de warme zomermaanden. Luieren op het strand, picknicken langs een meertje of een verkwikkende duik in het koele water. Heerlijk! Toch is er nog veel meer leuks te beleven langs en op het water. In deze blog ontdek je allerlei verfrissende activiteiten aan en op het water.
Wadlopen naar Texel
Wadlopen is niet zomaar een wandeling; het is een avontuur waarbij je de natuur op haar puurste en meest ongerepte manier ervaart. Maar wat is wadlopen nu eigenlijk? Je wandelt als het ware bij laagwater over de zeebodem van de Waddenzee. Je kunt zelfs de oversteek maken van het ene naar het andere eiland. Gaaf toch?
De route van Friesland naar Texel is fijn als je een beginner bent. Wadlopen kan namelijk best pittig zijn! Soms zak je tot je knieën in het slik en moet je er letterlijk uit zwemmen. Toch is het écht de moeite waard. Onderweg kom je veel zandbanken, geulen en mosselbanken tegen. Met een beetje geluk kun je zelfs een groepje zeehonden spotten. Let wel op dat het niet is toegestaan om alleen het wad te betreden. Gelukkig leiden de erkende gidsen je graag rond door dit prachtige stukje natuur.
Dus trek je laarzen aan, pak een rugzak met wat snacks en volg een ervaren gids die de geheimen van het wad kent.
Lees meer over wadlopen en verblijf in een natuurhuisje op de Waddeneilanden.
Beverwandeling op Tiengemeten
Tip voor met het gezin! Ken je eiland Tiengemeten al? Het ligt midden in de Haringvliet (Zuid-Holland), tussen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee in. Voorheen was het eiland verpacht aan boeren, maar Natuurmonumenten heeft hen uitgekocht. Na 27 jaar hard werken is er een waar natuurparadijs vol biodiversiteit ontstaan dat een fijn thuis biedt aan verschillende planten en dieren.
Op het eiland worden diverse educatieve activiteiten georganiseerd, waaronder de Beverwandeling! Tijdens deze wandeling leer je hoe het grootste knaagdier van Europa zijn tanden gebruikt, zijn route aflegt en zijn burcht klaarmaakt. De kans dat je er eentje tegenkomt is wel klein. Overdag komt dit bijzondere knaagdier tot rust.
Lees meer over de beverwandeling en verblijf in een natuurhuisje rondom Tiengemeten.
Strandjutten langs de Zeeuwse kust
Neem een schep, zeef en goede wandelschoenen mee. Het is tijd om te gaan jutten! Huh, jutten? Je gaat simpelweg op zoek naar verschillende schatten die de zee achterlaat. Vroeger was strandjutten een manier van overleven voor veel mensen in armoede. Wrakhout werd gebruikt als brandstof of verkocht als bouwmateriaal. Tegenwoordig jutten veel mensen om lekker hun hoofd leeg te maken. Tijdens het jutten ontdek je de mooiste schelpen of indrukwekkende haaientanden, terwijl je geniet van de zilte lucht. Een bekende ‘’jutspot’’ is de Kaloot bij Vlissingen!
Neem gerust een tas mee om plastic te jutten. Zo help je ook de natuur een handje en maak je de kust weer een stukje schoner.
Lees meer over strandjutten in Zeeland en verblijf in een natuurhuisje in Zeeland.
Beach Cleanup
Over opruimen gesproken! Jaarlijks organiseert Stichting De Noordzee een Beach Cleanup. Van 1 tot en met 15 augustus 2024 wordt de gehele Noordzeekust in 30 etappes opgeruimd. Sinds 2013 hebben 20.724 vrijwilligers al 109.639 kilo afval van de stranden gehaald!
Opruimen is hard nodig. De mariene biodiversiteit wordt bedreigd door onder andere opwarming van zeewater, verzuring en een stijgende zeespiegel. En dat terwijl biodiversiteit juist helpt om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten! Zo nemen zeeën wereldwijd ongeveer dertig procent van onze CO2-uitstoot op.
Naast dat je de natuur een handje helpt, is het ook nog eens een leuke activiteit! Ontmoet nieuwe mensen, geniet van het zonnetje en steun de onderwaterwereld.
Lees meer over dit event en verblijf in een natuurhuisje langs de Nederlandse kust.
Kanotocht door de Brabantse Biesbosch
De Brabantse Biesbosch kun je heel goed vanaf het water bewonderen. Maar wat maakt de Biesbosch nou zo bijzonder? Dit gebied is één van de weinige en grootste zoetwatergetijdengebieden in Nederland. En dat zie je meteen terug! Je vindt hier namelijk vele bijzondere planten- en diersoorten. Een bezoek is dan ook zeker de moeite waard.
Met een kano is het nog leuker om dit diverse gebied te verkennen! Er is een kano-vaarroute van ruim 30 kilometer in het Brabantse gedeelte van de Biesbosch. Pluspunt: je kunt de route helemaal zelf indelen. Peddel langs jungle-achtige bossen, door smalle kreekjes en over uitgestrekte watervlakten. Onderweg kun je een vissende ijsvogel of een groepje trekvogels tegenkomen. Ga je mee op avontuur?
Bekijk de kanoroute en verblijf in een natuurhuisje rondom de Biesbosch.
SUP-yoga
Ontspannend, verkoelend en toch uitdagend! Yoga oefeningen uitvoeren op een sup is zeker niet saai. Daag jezelf uit door te balanceren op het board en tegelijkertijd in het moment te zijn. Tegenwoordig kun je op veel plekken een sup-board huren. Onze favoriete plek zijn de Loosdrechtse Plassen, en dan vooral de Breukeleveense Plas. Dit wordt ook wel de Stille Plas genoemd. Er varen geen grote boten en het is erg rustig. Ideaal voor een uurtje yoga op het water! En vergeet jezelf niet te trakteren op een eindontspanning. Luister naar het kabbelende water, voel de zon op je gezicht en laat alles even los. Wat is het toch heerlijk om op het water te zijn!
Lees meer over SUP-yoga-oefeningen en verblijf in één van de natuurhuisjes rondom de Loosdrechtse Plassen.
Met al deze tips ben je helemaal klaar om het leven langs het water te ontdekken. Verblijf je liever wat langer? Bekijk dan al onze natuurhuisjes aan het water.